fredag 20. november 2009

Nytt museum i Athen

Det nye Akropolis Museum i Athen ligger rett under Akropolis. Det gamle lå oppe i selve Akropolis. Det er blitt et flott museum hvor det er en enorm mengde gjenstander utstilt, og allikevel er det brukbar plass til hver enkelt gjenstand. Det er vel neppe noen av utstillingsobjektene her som ikke hadde vært den virkelig store attraksjonen hvis det hadde vært i Oslo.


Det koster den fyrstelige sum av 1 (en) Euro å kjøpe billett for å komme inn, og når man går gjennom den automatiske billettsjekken, kommer man til en skrånende utstilling. Det er glass i deler av gulvet slik at man kan se ned på de ruinene som befinner seg under museet, og ett sted er det også en samling smågjenstander like under glasset. Slik jeg forstår det ligger de slik de ble funnet av arkeologene, og jeg antar de ikke er flyttet langt heller. På hver side av gangen er det små gjenstander bak glassvinduer.

Gangen ender i en etasje hvor det finnes statuer fra forskjellige epoker og deler av Akropolis. De aller fleste av dem i marmor, og noen med rester av farger. Det går så rulletrapp opp forbi restauranten, opp til det aller viktigste utstillingsobjektet - marmorgjenstandene fra Parthenon. Parthenon ligger like ved og er klart synlig gjennom vinduene. Denne etasjen vil jeg tro har samme mål som Parthenon selv. Frisene og skulpturene i pedimentene er plassert slik som de ville vært der oppe på selve Parthenon. Det hele er bare langt nærmere publikum enn det ville vært der oppe. Dermed er det mulig å se dem.

Som kjent befinner store deler av disse gjenstandene seg i London, på British Museum. De er imidlertid på plass også i dette museet, riktignok som kopier. Kopiene er plassert der originalene skulle ha vært om britene gav dem tilbake. Plasseringen fungerer dermed ikke bare som anskueliggjørelse for publikum, men også som ett innlegg i debatten om hvor disse Elgin Marbels bør være.

Bygget selv kan godt sees fra Akropolis, og tar seg godt ut. Like ved museet ligger metrostasjonen Akropolis, og der er det også utstilt arkeologiske gjenstander.

Oppdatert: Jeg har nå lagt inn bilde av museet tatt fra Akropolis.

5 kommentarer:

  1. Takk for "titten". Antar du har noen bilder etterhvert også?

    SvarSlett
  2. Ingen bilder inne fra museet, der er det fotoforbud. Men jeg har bilder tatt fra Akropolis som viser museet.

    SvarSlett
  3. Du er sannelig maurflittig Hans. Du har min medfølelse når det gjelder de ulike fotoforbud som tilsynelatende er helt tilfeldige. Skulle gjerne sett bilder derfra. Det blir vanligere å bygge museer over ruinrester og utgravningssteder her hjemme også, som for eksempel middelalderkaupangen Borgund (etter burgunderne?)i Ålesund, Bryggemuseet i Bergen, Erkebispegården i Trondheim mv. - heldigvis uten fotoforbud.
    Fortsatt god ferie.
    Frode

    SvarSlett
  4. Da har jeg lagt inn et bilde jeg tok fra Akropolis.

    SvarSlett
  5. Interessant å følge bloggen din, og lærerikt å lese om museet i Aten. Med fotoforbudet har man i alle fall til en viss grad kontroll på bildebruken fra en institusjon, men det er jo en sak som helt klart har to sider.

    SvarSlett