lørdag 14. november 2009

Kartverket frigir kart, eller kjøper seg tid?

Kartverket har sluppet fri kartene sine kan man få inntrykk av hvis man ser på det som skrives i media. Dette kommer etter lang tid hvor kart har vært det eksemplet alle har vært enige om burde være fri. Blant grunnene til at kartene burde være frie har vært nevnt at vi har alle vært med å betale for produksjonen av kartdataene gjennom skatteseddelen. Hvis alle kunne lage seg sine egne karttjenester basert på arbeidet til kartverket ville det komme inn mye større inntekter fra de nye tjenestene som ville dukke opp.

Wikipedia er også et eksempel på en stor forbruker av kart. Wikipedia er dessuten et eksempel på noen som trenger at kartene som skal brukes er helt frie og at de kan modifiseres, og de må kunne benyttes kommersielt.

Sett i dette perspektivet er de nye kartene ikke frie. De har imidlertid laget en tjeneste som helt sikkert er nyttig for mange. Dermed har de nok minsket presset for å frigi dataene helt. Nå har de fortsatt den kontrollen de alltid har hatt, og nå har de skaffet seg en mulighet til å svare at joda, vi har sluppet kartene fri. Slik har de kjøpt seg tid. Jeg tror imidlertid det fortsatt er et spørsmål om tid før de må slippe det helt fri. Hvis ikke vil amatørene som produserer åpne kartløsninger erobre den posisjonen på tilsvarende måte som Wikipedia har erobret leksikonmarkedet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar